mandag 12. mai 2014

Sprinkleranlegg

Vi skiller sprinkleranlegg inn i to typer.
Fil:Sprinkler.jpgI våt-anlegg er rørene fylt med vann til enhver tid. Denne typen anlegg er den vanligste i offentlige bygninger, mest fordi konstruksjonen er meget enkel og krever lite vedlikehold. Denne typen anlegg har konstant vanntrykk og styres av individuelle termisk følsomme mekaniskermer ved hver enkelt dyse. Fil:Sprinkler ampuller temp.jpg


Dette er væskefylte glassampuller som sprekker ved en forutbestemt temperatur. Denne typen anlegg har rask respons, da men ikke trenger å vente på væsketilførsel. Svakheten i denne typen anlegg er faren for frost. Da benytter man heller et tørranlegg. En annen marginal svakhet er at kun dysene over områder som allerede er utsatt for stor temperatur utløses, slik at man ikke oppnår noe preventiv effekt ved å kjøle ned omkringliggende områder. Det kan hindre brannen i å spre seg videre. På den positive siden minsker våt-anleggene faren for større vannskader ved brann.

Tørranlegg eller delugeanlegg, er vanlige der fare for brannspredning er stor, eller rørene er utsatt for lav temperatur. Denne typen anlegg er derfor mye brukt i industrien, da den f.eks. er godt egnet til å omkranse kjemikalietanker. Anlegget består av rør med åpne dyser, med en delugeventil, ofte montert på trykksiden til en sentrifugalpumpe. Denne ventilen utløses mekaniske, elektrisk (sensor) eller manuelt ved en brann. Det essensielle er at denne ventilen ikke kan lukkes etter at den har blitt åpnet. Det vil så at man kun kan stoppe vannet ved å stanse pumpen eller øvrig vanntilførsel.
Siden denne ventilen er så viktig for anlegget er det viktig at man setter den opp riktig (video). 



Funksjon, spjeldventil i delugeanlegg. Denne utforminen er mindre vanlig siden man kan stenge den etter bruk. Denne blir både automatisk og/eller manuelt operert.
Normal deluge-ventil

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar