Denne typen lagre blir som regel brukt i fri-enden på akslinger for å hovedsaklig ta opp aksielle krefter. Ved å ha en brøsting som man kan legge lageret inntil, og ved å plassere ytterringen i et frittliggende hus kan man stille f.eks. klaringer mellom hus og impeller(ene) i væskeringskompressorer. Disse lagrene (vinkelkontakt) er konstruert slik at de både kan ta opp aksielle og radielle krefter. Siden de har kuler tillater det bruk under store hastigheter, men med noe begrenset belastning. Der man trenger noe som tåler store krefter bør man heller vurdere et konisk rullelager. I væskeringskompressorer bruker man denne typen lagre i fri-enden (vekk fra motor), der vi stiller klaringen med skims. I kuplingsenden kan man bruke et rullelager (for å ta opp de radielle kreftene/vekten fra akslingen) med fri innerring, som tillater noe vandring som følge av justeringene av klaringen. En type lager som ofte brukes er "skf explorer", dette er skf sin serie av lagre med løs innerring.
Vinkelkontaktlagre kan monteres på flere måter, og der er viktig å vite om forskjellene. Man nå merke seg at denne typen lagre kun takler belastning fra en side. Det er vanlig å skimse en gitt menge mellom lagrene.
Fra venstre:
Man kan montre lage enkeltvis, men man kan da ta opp moderate, konstante belastninger fra akslinger uten aksiell vandring.
I back-to-back montering (O-montering) ligger ytterringene an mot hverandre, og blir derfor faste. Innerringene, blir "løse"/slarkete i denne monteringen. b-t-b er kjekk når man skal motere lagrene inn i et hus/hylse.
I Face-to-face montering (X-montering) ligger inneringene mot hverandre, slik at ytterringene blir løse. Dette er praktisk nå lagrene skal presses på en aksling.
Tandem montering bruker vi når vi forventer spesiell mye aksielt press en vei.
Vi ser av monteringsanvisningen at belastningen skal treffe den tykkere kanten av ringene. Felles for både X og O monterte lagre ar at de kan ta opp belastninger alle veier, og låser til en viss grad akslingen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar