Bytte av swagelok-psv
I dag skulle vi ta en periodisk kontroll/overhaling av en sikkerhetsventil. Da sjekker vi om det er kalibrert riktig og ikke har "satt" seg. Dette kan være et problem for ventiler som ikke har slått ut på en stund (som i-og-for-seg bare er en bra ting). Nevnte ventil skulle slå ut på 10 bar. Dette tester vi ved å koble trykksiden mot en lufttrykkilde, med et fin-manometer og tett kuleventil i mellom. Vi stokker så utløpssiden ned i et vannbad og ser etter luftbobler. Resultatet loggfører vi. Denne ventilen hadde et litt for høyt utslagstrykk, omlag 1,1 bar over på første test. Vi regnet med at dette ar fordi den hadde satt seg, og ønsket derfor ikke å stille på noe før vi testet den en gang til. Da slapp den, og den var riktig. Dette protokollførte vi også.
Noen PSV-er skal ha et "baktrykk", det vil si at det er trykk på utløpssiden. Dette må vi ta hensyn til når vi tester den. Settat ventilen skal slå ut på 10 bar, men baktrykket er på 2 bar => da må testtrykket være på 8 bar siden det ikke er trykk i vannbadet.
Når vi stiller på ventilen spenner vi eller spenner av fjæra. Det er denne som holder setet på plass. Når man skal montere swagelok-komponeneter har man en litt annen fremgangsmåte en på andre flenser. Det er ikke klatepakninger, men gjengeteip eller en konet linse som brukes. Pass på at flatene er rene og hele. Man skrur til med hendene slik at flatene treffer, og drar deretter 90* med en fastnøkkel.
Sikkerhetsventiler skal plomberes før de monteres, og individnummer skal henges på. Dette gjør det lettere å spore feil og gjøre periodiske kontroller.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar