tirsdag 18. desember 2012

Vacuum-pumpe

Denne fredagen ble jeg med på å sette inn en vacuum-pumpe i kloranlegget. Denne pumpen hadde blitt reparrert tidligere av et annet lag og skulle nå settes på plass igjen. Selve monteringen regnet vi med at ble relativt ukomplisert, men transporten kunne bli mer problematisk. Den veide over 100kg og skulle installeres i andre etasje. Det høres ikke så mye ut, men siden takhøyden er mye høyere ble det uaktuelt å prøve å løfte manuellt.

Vi måtte derfor bruke diverse kraner til transporten. I verkstedet brukte vi traverskranen for å legge den på bilen. For at den ikke skulle skli rundt på planet brukte vi bilens leddarmkran for å holde den på plass. Under alle løft brukte vi festestropper til anhuking. Da vi kom frem til bygget brukte vi igjen leddarmkranen til å løfte den inn i bygget. I den ene enden av bygget er det en sjakt med en traverskran øverst for å lette løft og vedlikehold av utstyr. Jeg gikk til toppen for å ta styringa. For å bruke alle kranene jeg har beskrevet må man ha dokumentert opplæring.
http://www.barmag.ch/db/daten/bilder/Referenzen/Fassi%20F38A_23_1.JPG  
http://www.kransystem.dk/wp-content/gallery/enkelt-travers/07.jpg










Vi fikk satt inn pumpen uten problemer. Etter utført arbeid ryddet vi og gikk. Vel utført arbeid; ingenting ble ødelagt og instalasjon gikk uten store problemer.

Læremål:

  • planlegge og utføre arbeidsoppdrag i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet og prosedyrer
  • demontere, reparere, montere og funksjonsteste mekaniske komponenter i bedriftens produksjon
  • utføre stropping, anhuking, signalgiving og rigging i tråd med gjeldende regelverk
  • sette sammen, modifisere og teste mekaniske komponenter i tråd med spesifikasjoner
    • utføre vedlikehold og reparasjoner i tråd med gjeldende regelverk og produsentens tekniske dokumentasjon
    • planlegge arbeidsoppdrag og utføre vedlikehold, feilsøke, reparere og funksjonsteste mekaniske komponenter og redegjøre for alternative løsninger
    • kontrollere og dokumentere utført arbeid i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet, prosedyrer og kvalitetssystem


torsdag 13. desember 2012

Pinnekjøtt!

I dag var det julefeiring med pinnekjøtt og alt tilbehør på jobben. Vi i mekaniske enhet stod for oppdekkin og matlagning; 21kg pinnekjøtt, 5kg kålrabi og 2 sekker poteter samt vossakorv skulle tilberedes. Noe kom så tidlig som en time før for å begynne med maten... :)

http://www.matoppskrift.no/images/artpinnekjott.jpg
Dette har i og for seg ikke noe med den vanlige jobben å gjøre, men slike sosiale tilstellninger er viktig for å fremme samhold, bekjentskap og samarbeid.

Denne tilstillningen var for alle i INEOS Norge (Noretyl og administrasjon hadde sine egne tilstilninger). Vi ble til slutt 37 tilstedeværende, deriblandt noen pensjonister som ble invitert på besøk.

Selv om det meste av dagen var matkalas, var det litt nrmalt arbeid også. Bare småtteri, men noen rør hadde ikke tålt den strenge kulden i det siste.





Læremål:
velge materialer for bearbeiding ut fra arbeidstegninger og spesifikasjoner

utføre beregninger knyttet til materialforbruk og valg av utstyr

utføre kildesortering og avfallshåndtering i tråd med rutiner og gjeldende regelverk

fredag 7. desember 2012

Celleverksted

På fredag fortsatte vi med det samme som dagen før, nød-dusjer. Mens en av dusjene ble fylt opp fikk jeg en kort omvisning på cellverkstedet og i cellesalene. Det er der lut (NaOH) og klor (Cl2) blir laget. For å lage dette blir bla. saltlake elektrolysert. Da går laken mellom to eletroder, en katode og en anode. Saltlaken som består av Cl- og Na+  elektronene "vandrer" og fratar Cl- ett elektron og den oksideres. Siden den da er meget ustabil slår to og to seg sammen med en kovalent binding. De deler da på ett elektron for å få full oktett. Na+ fratas ett elektron og brukes siden for å lage natronlut, NaOH. Klor blir brukt i produksjonen av VCM (Vinylkloridmonomer, CH2=CHCl) og Saltsyre (HCl). Vi har et eget hydrogenanlegg for å lagre hydrogenet som også lages i elektrolysen. (Saltlaken består an salt og vann) Hydrogenet blir brukt både som ingrediens for Saltsyre og som brenngass i crackerene.

Under elektrolysen konsymeres det enorme mengder eketrisitet. Under strømbruddet en liten stund tilbake kunne nettet "bare" levere 70MwH. Til sammelikning bruker vi godt over 100MwH++.

http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/periodesystemet/media/Al/bilder/0044726p.jpg
Når vi var i cellesalen er det fare for eletrisk lysbueskade. Vi måtte derfor ta følgende forhådsregler: påse at vi ikke hadde fuktige sko/klær, ikke hadde større gjenstander av metall, alle klokker/magnetkort måtte inndras pga. det kraftige magnetfeltet. Det er også svært risikabelt og forbudt for personer med pacemaker. Som alltid hadde vi med gassmakene, siden eletrolysen produserer klorgass.

torsdag 6. desember 2012

Nød-dusjer

Rundt omkring på anlegget har vi plassert omkring 50++ nød-dusjer. Dette er dusjer som skal benyttes i nødsituasjoner ved f.eks. eksponering av skadelige kjemikalier. Disse dusjene må vedlikeholdes for å sikre at de fungerer hvis det skjer noe. Som en sikkerhet har alle dusjene en reservetank på toppen som skal holde i ca. 30 min.

Fremgangsmetoden er å stenge vanntilførselen, tømme og rense tanken, fylle opp, tømme på nytt og skrupå og fylle opp. Siden alle dusjene er i beredskap, kan vi bare ta service på én av gangen. Dette er derfor svært tidskrevende arbeide.
Når vi skulle klatre opp på tanken på toppen av dusjen, måtte vi bruke en løs stige, og siden daen kan skli er det viktig å sikre den ved at noen holder stigen i bunnen. Det kan også brukes fallsikring.
http://img.directindustry.com/images_di/photo-g/tank-safety-shower-15889-2615165.jpg

  • utføre vedlikehold og reparasjoner i tråd med gjeldende regelverk og produsentens tekniske dokumentasjon
  • planlegge arbeidsoppdrag og utføre vedlikehold, feilsøke, reparere og funksjonsteste mekaniske komponenter og redegjøre for alternative løsninger
  • kontrollere og dokumentere utført arbeid i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet, prosedyrer og kvalitetssystem
  • registrere avvik, utarbeide avviksrapporter og gjennomføre korrigerende tiltak