fredag 28. juni 2013

Varmeveksler

Oppgaven gikk ut på å overhale en tett varmeveksler med plateelementer. Den hadde gått tett, da mediet er ganske grumsete. Denne er notorisk for dette problemet og den er stadig til overhaling. Denne er en reserve for naboen, som har en mer pålitelig sneglehus-konstruksjon. Disse varmevekselerene benyttes for å spare damp til oppvarming. I den tilhørende kolonnen blir mediet varmet opp med damp, og avfallsstoffene faller til bunnen og går inn på den ene siden til varmeveksleren og forvarmer det nye mediet.

Platevarmevekslere består av en pakke med rettvinklede plater. De varmevekslende fluidene strømmer mellom platene. Mellemrommene mellom de enkelte platene er forbundet med hverandre ved gjennomføringer på en slik måte at det varmeavgivende fluidet flyter mellom to hulrom med det varmeopptakende fluidet og motsatt. platene er montert på en stangramme og tettet mot hverandre. De kan raskt trekkes fra hverandre for rengjøring og egner seg derfor for smussige fluider. I sammenbygd tilstand har platevarmevekserene en kompakt, plassbesparende konstruksjon med en høy ytelse i varmeoverføringen.

"Sneglehuset" heter egentlig spiralvarmeveksler. Den har to flate spiralformede strømningkanaler som dannes av to blikkplater som er viklet i spiralform, og som ligger i samme avstand til hverandre hele veien. Spiralblikkene er lukket med sidelokk i begge ender. Lokkene kan tas av for rengjøring.

Ett fluid strømmer inn i sentrum og ut ved periferien, mens det andre fluidet strømmer motsatt vei. Denne typen apparater brukes oftest med væsker, og kan kjøres begge veier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar