tirsdag 4. juni 2013

Avkoksing, pakningsbytte

Denne uken var det avkoksing på den ene crackeren, dvs. at man fjærner forkullet sot etter forbrenningen. Kokset er hardt og ligner kull i form og farge. Crackerens oppgave er å splitte/knuse (en. verb: to crack) store molekyler til mindre molekyler eller enkeltatomer. Når det er evkoksing betyr det å omorganisere mye av anlegget, noe som jør at vi må blinde av ventiler, enten med spader eller at vi tar ut ventilen og stenger med blindlokk. Noen av de større rørene eller bendene må også snus/flyttes. Ofte må vi få hjelp av kranbil, og da er det viktig at vi stropper og anhuker riktig og har et tydelig språk. 

Ofte må man bytte en del pakninger under slike operasjoner. De kommer i alle størrelser og materialer,men dette anlegger er kun av metall, så vi bruker grafittpakninger. De består av tynne grafittskiver mellom plastark, oftest i mange lag. Vi har både flatepakninger og profilpakninger i dette anlegget

De flate pakningene blir presset mellom to flater, mens vi med vi med profilpakninger mener en pakning som ligger i et spor og blir presset til sidene at den motstående flensen, som har en utadgående flate. Begge disse pakningstypene blir brukt til å tette flenser samt hus- og apparatdeksler.

For at disse tetningene skal fungere må det være en elastisk kraft eller trykk som virker på tegningsmaterialet. Det er likevel ikke mulig å lage en fullstendig tett pakning, da overflaten alltid er noe ujevn.

Når man skal bytte en pakning må man først åpne flensen for å ta vekk den gamle. Det er viktig å åpne/splitte den vekk fra deg så du slpper å bli eksponert for verken væske eller gass. Det er også lurt å la det stå igjen noen bolter så den kan trekkes sammen hvis det skulle være trykksatt.

Det er viktig at pakningsflaten er ren før man legger den nye på plass. Da må man skrape vekk gamle rester. Dette er ofte viktigere der man benytter profilpakninger, da disse er mindre/smalere. Noen ganger er flatene man ønsker å tette ikke standard størrelse (ND el. DN) og da må man lage pakninen selv. Man kutter disse ut av store ark av tetningsmaterialet. Når man bruker utstampere må man slå hard kun èn gang, hvis ikke kan man risikere at sporet ikke havner på det samme stedet. Det sammen gjelder for øvrig kjørnere. 

Til tross for noe gass i noen bend (fanget mellom to ventiler) ble det ingen eksponeringer eller skader, anlegget ble ferdig til beregnet tid, så dette var en vellykket jobb.


  • planlegge og utføre arbeidsoppdrag i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet og prosedyrer
  • demontere, reparere, montere og funksjonsteste mekaniske komponenter i bedriftens produksjon
  • velge materialer for bearbeiding ut fra arbeidstegninger og spesifikasjoner
  • velge og bruke maskiner og utstyr til å skjære, kutte og sage i tråd med arbeidsoppdrag
  • velge og bruke skjæreverktøy og sette opp bearbeidingsmaskiner i tråd med tegninger og arbeidsbeskrivelser
  • utføre stropping, anhuking, signalgiving og rigging i tråd med gjeldende regelverk
  • utføre vedlikehold og reparasjoner i tråd med gjeldende regelverk og produsentens tekniske dokumentasjon
  • planlegge arbeidsoppdrag og utføre vedlikehold, feilsøke, reparere og funksjonsteste mekaniske komponenter og redegjøre for alternative løsninger
  • lage pakninger og bruke tetningsmaterialer i tråd med spesifikasjoner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar